donderdag 24 augustus 2017

Betonnen aanrecht blad

Heel wat vragen heb ik het afgelopen jaar gehad over ons zelfgemaakte betonnen aanrechtblad. Vorig jaar zomer hebben we zelf onze hele keuken geïnstalleerd. Inclusief het zelf storten van een betonnen blad. Het was een gokje van een paar honderd euro, maar het is er super goed uit gekomen
Al een paar  jaar droomde ik van een witte keuken zonder bovenkastjes en met een witte Smeg koelkast. En om het plaatje compleet te maken hoort daar natuurlijk ook een mooi stoer, dik betonnen aanrechtblad bij.

Na het wat oriënteren hier en daar kwamen we er toch wel achter dat het best prijzig is om zo'n blad te laten storten. Wat dan ook niet meewerkt is dat je ook nog eens op Terschelling woont.
Dit brengt allemaal extra kosten met zich mee zoals het vervoer met de boot.

Mijn schoonzusje en zwager hadden ook net een huis gekocht en waren tegelijk met ons aan het verbouwen. Ook zij hebben hun keuken verbouwd en zelf een betonnen blad gestort.  Zij gebruikten beton van dutchdesignbeton.com Het eindresultaat was echt prachtig. Net zoals op alle plaatjes die ik bij elkaar had verzameld op Pinterest.
We hebben toen  besloten om ook zelf een betonnen blad te gaan storten en gelukkig vond onze zwager het geen probleem om ons daar mee te helpen.

De keuken kasten waren al besteld bij Ikea en in elkaar gezet door mij. Niels en ik hebben samen alle kastjes op de juiste plek gezet en gemonteerd. Het is belangrijk
dat alles waterpas staat. Mocht dat niet het geval zijn dan heeft het beton teveel speling en kan het scheuren of breken

Bij Suuz
Nu kwam het moeilijkste gedeelte. Het maken van een mal van betonplex. We hebben ervoor gekozen om het beton ter plaatse te storten. Dus direct boven op het de kastjes op een plaat betonplex in een bekisting die we aan de buiten kant los konden schroeven en verwijderen door middel van metalen hoekstukken. Het was meten, meten en nog een keer meten. Na alles wel tien keer uitgemeten en nagekeken te hebben, hebben we betonplex gekocht en op maat laten zagen. Je kan het maar 1 keer doen. Dus het moet wel goed. Aan de muurkant hebben we een metalen L strip aangebracht die gewoon blijft zitten na het storten. Deze strip hadden wij nodig om het beton glad te strijken. En met een kit rand erover heen zie je er later niks meer van. Eenmaal de mal gemaakt hebben we er folie ingelegd zodat het beton straks kon krimpen en uitzetten zonder dat het zou breken. Door de folie kan het beton bewegen.

Bij Suuz

Beton besteld in de kleur 'Universe' bij Dutch Design beton. En toen het eenmaal gearriveerd was gewoon maar begonnen onder begeleiding van onze zwager. Leg wel iets op de vloer, want een wordt een aardig nat zooitje. Laag voor laag hebben we beton aangemaakt en de mal gevuld. Mijn zwager maakte het beton aan, Niels vulde de mal en ik verspreide het beton en mengde alles met een voegspijker zodat we geen laagjes vorming kregen. Dit zie je uiteindelijk terug in de rand van het aanrecht als je niet goed mengt.


Bij Suuz

Vervolgens alles aantrillen aan de buitenkant van de mal met een schuurmachine, boor etc. Zodat er geen luchtbellen ontstaan in het beton. Glad strijken nadat de mal helemaal gevuld is en dan afdekken met folie zodat het niet te snel droogt en barst... en dan wachten.

Bij Suuz

Bij Suuz

Minimaal een week laten drogen. Dan het plastic en de mal eraf en nog eens drie weken wachten voordat je kan gaan schuren / polijsten.

Na een maand wachten is het beton klaar om bewerkt te worden. Wij hebben voor een totaal pakket gekozen bij Ducth Design beton. Daar zaten diamanten schuurpads bij en een set van drie flacons om  het blad te impregneren. Hele blad opgeschuurd en vervolgens geïmpregneerd. En weer laten drogen. En toen was het blad na een paar weken werk en wachten eindelijk klaar om gebruikt te worden.

Bij Suuz

Bij Suuz

En het resultaat mag er wezen. Tot op de dag van vandaag zijn we super blij met het blad en krijgen we er veel complimenten over.

Bij Suuz

Bij Suuz

Bij Suuz


Ik heb geprobeerd om zo duidelijk en kort mogelijk te omschrijven hoe wij het blad gemaakt hebben. Voor meer info over het beton aanmaken en verwerken kan je het beste op de site van dutchdesignbeton.com kijken. Mocht je nog vragen hebben dan mag je mij altijd een mailtje sturen.

Liefs Suuz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 opmerking:


Back to Top