dinsdag 9 oktober 2018

Wecycle

Oktober is de woonmaand en omdat het de woonmaand is is het ook wel eens belangrijk om stil te staan bij verantwoord wonen. Zeker voor de professionals zoals mij. Denk jij wel eens na voor dat je gaat verbouwen wat je met oude materialen zoals lampen en licht armaturen doet? Ik deed dat toen wij gingen verbouwen nog niet, maar nu ik werk als interieur styliste vind ik het wel een heel belangrijk onderwerp. Wij proberen thuis onze kinderen bij te brengen dat je respect voor dier en natuur moet hebben. En je afval in de prullenbak gooit i.p.v. op straat. En omdat ik er zo op hamer bij mijn kinderen kan ik zelf niet achter blijven.  Daarom probeer ik mij dan ook zo veel mogelijk aan het MVO beleid te houden. MVO staat voor maatschappelijk  verantwoord ondernemen. Dat betekend dat ik ook bezig ben met recycling tijdens een job. Recycling is goed voor het milieu, maar ook voor het besparen van grondstoffen, minder CO2 uitstoot en recycling zorgt zelfs voor meer banen. Oude lampen kunnen altijd ingeleverd worden op plekken waar je nieuwe koopt. Wist je dat tegenwoordig 90% van een lamp gerecycled kan worden. Dat is toch echt wel een goede reden om je oude lampen dan ook daadwerkelijk apart weg te gooien in de daarvoor bestemde afvalpunten. Thuis kan dit ook met de Jekko. De Jekko box is gratis verkrijgbaar bij sommige winkels en kinderboerderijen. Met je Jekko kan je kleine gebruikte electrische apparaten, kapotte spaar- en LED lampen en lege batterijen netjes op een centrale plek bewaren.  Zo kan je makkelijk alles gescheiden inleveren. Wij hebben de Jekko nu in de schuur staan samen met het oud papier krat. Alles bij elkaar maar toch gescheiden. 

Zorg als proffesional dat tijdens een project de oude lampen en armaturen verantwoord afgevoerd worden. Kleine afgedankte armaturen kunnen ingeleverd worden in winkels met grote inleverbakken zoals bijvoorbeeld de bouwmarkt, woonwinkel of tuincentrum. Ook kan je ze inleveren bij een kringloop winkel zodat je er iemand anders blij mee kan maken. Grote afgedankte armaturen kunnen ingeleverd worden bij de milieustraat in jouw gemeente of natuurlijk ook bij de kringloop. Let wel op dat je vooraf de lampen uit de armaturen haalt. 

v

Mocht je bijvoorbeeld zelf voor een project lichtarmaturen uit het buitenland willen importeren dan ben je verplicht om je je aan te sluiten bij stichting Lightrec.nl  Was je daar al van op de hoogte? Wecycle is de uitvoeringsorganisatie van deze stichting. Namens alle aangesloten bedrijven zorgt Wecycle ervoor dat alle ingeleverde lampen en armaturen verantwoord worden gerecycled. 


Dus werk jij ook als proffessional in de woonbranche probeer dan bewust om te gaan met het afvoeren van afgedankte spullen waaronder armaturen. En niet alleen als proffesional, maar ook gewoon in het dagelijks leven is het belangrijk om je daar bewust van te zijn. Zo dragen we allemaal ons steentje bij om de wereld mooi en schoon te houden. 

Liefs Suuz

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Wecycle. In mijn blogposts geef ik altijd mijn persoonlijke en eerlijke mening. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten


Back to Top