maandag 21 januari 2019

DIY bartafel met tegels

In onze keuken hebben wij een groot raam waar je heerlijk naar buiten kan zitten turen. Een ideale plek voor een lekker zitje waar je kan koffie drinken, ontbijten of werken op de laptop. Dat zitje heb ik een poos geleden al gemaakt in de vorm van een bartafel. De afwerking van de bar liet al een tijd op zich wachten, maar twee weken geleden ben ik dan toch aan de slag gegaan. En omdat ik wel eens de vraag krijg of ik de tafel zelf gemaakt heb en hoe zal ik jullie vanaf het begin vertellen hoe ik de bartafel gemaakt heb.

Laten we starten met de benodigdheden:

- mdf
- balk
- lange tafelpoten ( Hornbach )
- schroeven
- houtlijm 
- tegels ( Hornbach )
- montagekit
- voegmiddel

De plaat mdf heb ik op maat laten zagen bij de houthandel. Het blad, twee latten voor de zijkanten en een lat voor het front. De zijkanten en het front heb ik op de hoogte van de tegel laten zagen en het blad zo breed dat ik precies met 4 tegels in de hoogte zou uitkomen en op halve tegels in de lengte zodat het snijwerk van de tegels minimaal is. Ik heb alles verlijmd met hout lijm en vervolgens in elkaar geschroefd. De poten in beide hoeken aan de voorkant geschroefd. Zo kan je de hoogte bepalen op de muur waar de balk moet komen. Vervolgens heb ik horizontaal een balk op de muur geschroefd op de hoogte waar het blad komt. Het is de bedoeling dat je het blad over de balk schuift en vanaf bovenaf in het blad de schroeven in de balk schroeft. Zo zit de bartafel stevig aan de muur gemonteerd. Nu is je bartafel klaar om afgewerkt te worden. Je kan eventueel nog de schroefgaten plamuren met houtvuller als je b.v. het blad wil schilderen i.p.v. betegelen.

Nu gaan we verder met het leukste gedeelte. Het betegelen van het blad. Ik zou eigenlijk alles vastzetten met tegellijm, maar mijn vader kwam met het idee om de tegels vast te zetten met montagekit. Een goed idee, want het gaat zo veel sneller en ik ben gek op snelle diy’s met groots effect. Het hoeft bovendien ook niet waterdicht te zijn, want het gaat om een bartafel en niet om een badkamer of keuken. Voor het tegelen gebruik je vaak kruisjes om de afstand van de voeg te bepalen. Ik heb geen kruisjes gebruikt, maar gewoon de tegels uitgelegd. Vervolgens heb ik de tegels 1 voor 1 voorzien van een streep montagekit en opgeplakt. Let op dat je aan de zijkant van het blad en het front begint met tegelen. De tegels boven op het blad vallen over de zijkanten van de tegels op het front en de zijkant zoals op de foto’s te zien is. . Omdat de kit niet meteen droog is heb je nog de kans om hier en daar tegels te schuiven en te corrigeren, maar wacht daar niet te lang mee. Ik heb de kit vervolgens 24 uur laten drogen voor ik met het voegen ben begonnen. Ook het voegen stelt niet zoveel voor. Als je maar het juiste gereedschap gebruikt en de gebruiksaanwijzing van de voeg goed leest. 
Hier en daar zie je misschien nog een klein schoonheidsfoutje, maar ik vind het een geslaagd project. En ik heb de smaak te pakken wat betreft tegelen. Het volgende tegelklusje heb ik al bedacht. Het wachten is nu alleen nog op de stukadoor. Wij zijn namelijk bezig met het verbouwen van de aanbouw waar ooit de keuken zat. De keuken is verhuisd naar de ander kant van het huis en in de aanbouw komt nu een ruime werkruimte met groot bureau en opbergruimte. En ook daar heb ik plekje bedacht waar deze mooie witte handvorm tegels komen. Nu eerst maar eens genieten van dit mooie zitje wat nu eerst als werkplekje gaat functioneren. 

Liefs Suuz Deze blogpost bevat geen productplaatsing of reclame. En is niet in samenwerking met het genoemde bedrijf. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 opmerking:

  1. Wat gaaf gedaan zeg! zelf heb ik pas nog een bijzettafel gekocht, waar ik ook super tevreden mee ben. Maar zoek ook nog zoiets voor in de gang, maar ik ben totaal niet echt handig haha. Is het moeilijk om zelf te maken?

    BeantwoordenVerwijderen


Back to Top